Sugardaddy

Sugardaddy

Beskrivning av boken

HW & Akkila I rättvisans tjänst;
Sugardaddy

Hassim Wiklund är 35 år, singel, poliskommissarie och spaningschef. Föräldrarna är oroliga över att han aldrig går ut och roar sig och orsaken är att hans storebror blev mördad när Hassim var 17 år. Mordet förändrade familjen för alltid och Hassims dröm, att bli pilot, byttes till att utbilda sig till polis. Brodern Ulriks mördare kunde aldrig åtalas då bevisföringen inte höll för åtal. Och varje gång han utreder ett mordfall påminns han om broderns olösta fall, som han när en inre dröm om att lösa en dag. Innan hans bror Ulrik mördades hade han ett flertal kompisar av båda könen och flickvänner, men efter broderns död slöt han sig mer och mer och blev till slut en ensamvarg.

Till sin 35-åriga födelsedag får han en schäfervalp i present av föräldrarna som med detta hoppas att han ska tvingas ut och träffa nya vänner. Inte bara umgås med vännen och kollegan Patrik Johansson tillika poliskommissarie. Helst vill de se en kvinna i sin sons liv. Den kvinnan visar sig bli Laura Koskinen som arbetar som djurskötare på Spekeröds Hund & Kattcenter och var den som överraskade Hassim med att ge honom Akkila, som Hassim döper valpen till.

Det första fallet är en mördad naken kvinna inrullad i en presenning, som hittas i Svaleboskogen intill ett äldreboende. Någon månad senare hittas ytterligare en mördad kvinna med samma MO, inrullad i en militärfilt vid Majvallen. De lyckas få identiteterna på kvinnorna, som visar sig ha varit medlemmar på en sida, Gulddejt.se, för sugardaddys, sugarmoms som hyr sugarbabes och sugarboys. En av kvinnorna, Ellinor Forsythe 26 år, har kastats ut från familjens hem och även uteslutits från Jehovas vittnen, då hon valt en pojkvän som inte varit medlem.
Ytterligare ett dubbelmord, som inträffar på Avenyn strax före lunchtid, är ett gängmord, som de arbetar parallellt med de två första morden.

Hassim och Laura blir så småningom ett par och även Laura har en schäferhund, Ville, som tragiskt nog avlider efter en attack från en annan hund. Hassims pappa, Adrian, drabbas av en stroke och klarar sig, och sköts om av mamma Anita. I samband med detta bestämmer sig Hassim för att introducera Akkila på sitt jobb. Hon har blivit utbildad till polishund för skydd, och eftersom Hassim utöver kriminalkommissarie också är spaningschef kan han ta sig friheten att göra detta.

Kriminalassistenterna Camilla och Rebecka, som är ett par, är mycket förtjusta i Akkila och på varje morgonmöte ger för det mesta Rebecka godis till henne.
Hassims föräldrar, Adrian och Anita, träffades i sin ungdom på Kanarieöarna, Las Palmas, och Adrian flyttade med Anita till Sverige, och de har ett sommarhus i Puerto Rico på Kanarieöarna.

Lauras farfar adopterades av ett par boende på Gullholmen, Orust kommun, under den tid som många finska barn kom till Sverige med en lapp om halsen. Det berättas också om den här händelsen i boken.

Lauras föräldrar, Miro och Sanna Koskinen, har behållit huset på Gullholmen och använder det som sommarstuga, och Hassim och Laura besöker det, och eftersom han aldrig varit på ön tidigare blir det en härlig upplevelse för honom och Akkila.

Samtidigt som två unga killar blir mördade på Avenyn kommer också en skottskadad kille in på akuten, Iddy, som har ett gediget brottsregister, och hans forna gängkompis, Sammy Cohen tvingas in i ett farligt spel för att söka information om gängen.
Hassim, Patrik, Camilla och Rebecka tillsammans med gruppen poliser arbetar med att få tag på de som umgåtts med Ellinor och det andra offret, Lisa Svensson, och det visar sig att kvinnorna känt varandra. De förhör en mängd män som haft kontakt med kvinnorna och får veta att Ellinor trots uteslutningen umgåtts med sin bror Björn, som är tio år äldre än sin syster.

Camilla, kriminalinspektör, vill hjälpa till att få tag på mördaren/mördarna genom att bli medlem på sidan Gulddejt.se och träffar en av de män som tagit kontakt med henne. Rebecka, som är partner till Camilla får inte vara med under operationen och är orolig för Camillas säkerhet. Under mötet, som äger rum på restaurang O´Learys på Centralstationen, känner Camilla en djup avsky inför mannen som vill hyra hennes tjänster mot betalning. Camilla bär en dold kamera och när filmen visas dagen därpå upptäcker Rebecka och Hassim att mannen hon träffat är Ellinors pappa Erik Forsythe.

NFC har tagit fram två fullständiga dna-profiler och fingeravtryck på filten och presenningen, men de har ingen träff i registret. När de får veta att mannen som träffat Camilla är Ellinors pappa, tar de in honom på förhör för att få hans dna, utan hans vetskap, och det lyckas. Det visar sig vara en träff och det andra dna-t har släktskap och visar sig vara, Ellinors bror, Björn.

Under förhör pressas Erik Forsythe och erkänner, och med detta häktas både far och son för mord.

När de pratar med gängmedlemmen Iddys syster Anisa, som brutit med familjen på grund av alla problem med gäng och annan brottslighet, berättar hon dels om Sammy Cohen och dels om ett namn Adinferos, som verkar vara gängets ledare eller ett namn som får de övriga att darra av skräck när namnet nämns.

Hassim och Patrik kontaktar sina informatörer och får veta att han existerar och troligen arbetar eller pressar pengar av en krögare i Majorna. Det visar sig att Adinferos pressar krögaren Sven Karlsson på pengar och de gillrar en fälla för att även få Adinferos dna, eftersom de inte kan hitta hans namn Mungo Norsberg i något register.
Det lyckas och det visar sig att han heter Daniel Ottoson och är misstänkt för två mord, misshandel och grovt rån med handeldvapen och efterlyst. Med hjälp av Sven Karlsson lyckas de gripa Daniel Ottoson och även Akkila gör en insats, vilken får Hassim att använda sitt tjänstevapen.

Eftersom som detta är den första delen i fristående serie med Hassim Wiklund och hans polishund Akkila kretsar boken mycket kring honom och Laura Koskinen för att läsaren ska lära känna dem och bli nyfiken på att få veta mer om deras nyblivna förhållande. Adrian Wiklund, vars far var född i Marocko emigrerade till Kanarieöarna och Adrian är född där. Därav är Hassim mörkhyad och har fått namnen Hassim, Joel efter sin farfar.

LjudbokE-bok

Svenska

Vad andra tycker

Recensioner av Sugardaddy